Nov film, ki odkriva sivine črno-bele zgodovine

V zadnjem letu smo bili zaposleni s procesom predprodukcije, snemanja in postprodukcije novega kratkega igranega filma Nebesa pod Triglavom, ki je spletno premiero doživel 3. marca.

Zgodba filma je navdihnjena po resničnih dogodkih in spremlja najstnika Jožeta, ki v negotovih časih italijanske okupacije leta 1942 pomaga mami z vodenjem družinske trgovine. Zagledan je v sosedo Nežo, vse pa se spremeni na temno noč, ko njegovo mladost prekine žalostna usoda. Jožetova otroška nedolžnost je dokončno pokopana, odločiti se mora, ali bo stopil na pot maščevanja ali odpuščanja. Film orisuje usodo Slovencev, ki so bili primorani v času med drugo svetovno vojno in po njej pobegniti iz domovine, da bi ohranili svoje življenje in življenja svojih bližnjih.

V maju 2023 so potekale avdicije za glavne vloge, na katere se je prijavilo kar 117 ljudi. Po končanem izboru igralcev in statistov smo se lotili iskanja lokacij. Veseli smo, da smo za glavno lokacijo snemanja dobili popoln paket. V Fabianovi trgovini v Lokvi smo poleg primernega videza trgovine dobili tudi veliko večino vseh potrebnih rekvizitov, ki smo jih potrebovali. Drugi paket primernih lokacij smo našli na Dolenjskem. Škrabčeva domačija v Hrovači je služila kot bolj poseljen del naše filmske vasi, vasica Gorenji Globodol pa je ponudila nešteto kotičkov, ki so nas preslikali v vojni čas.

Snemanje je potekalo pet dni. Prizori, ki so zaobjemali široko paleto čustev - od smeha, šale, zaljubljenosti na eni strani in velike bolečine na drugi strani, pa so ekipo in igralce povezali na poseben način.

Sledili so meseci postprodukcije, v katerih so nastajali glasba, montaža, postprodukcija zvoka in slike ter podnapisi. Film je bil naposled pripravljen, da ugleda svet.

19. novembra 2023 je v Clevelandu v ZDA potekala prva predpremiera filma. Projekcija v dvorani župnije sv. Vid je bila zelo čustvena. Na projekciji so bili prisotni tudi potomci gospoda Rudija Kolariča, katerega osebna izpoved je služila kot primarni navdih zgodbe filma. Ob predvajanju filma se je čutilo, kako gledalce prevevajo čustva in kako zelo so se vživeli v zgodbo, ki jih kot skupnost zelo povezuje. Nagovor ljudi, ki so si ob koncu druge svetovne vojne rešili življenje z umikom čez Ljubelj ter naprej v Ameriko, je bil zato še toliko bolj močan in doživet. Poleg filma Nebesa pod Triglavom so si obiskovalci dogodka lahko ogledali tudi naš film Srečen bo čas in skupaj smo v krepitvi slovenskih vezi preživeli prijetno popoldne.

27. februarja je film doživel slovensko predpremiero. Dvorano Antonovega doma je napolnilo 230 obiskovalcev. Počaščeni smo, da smo na dogodku ob projekciji filma lahko gostili Boruta Pahorja, dr. Mitjo Ferenca, Petra Hribarja in Romano Bider, ki so skozi voden pogovor globlje predstavili temo in orisali zgodovinske okoliščine druge svetovne vojne na Slovenskem. Ustvarjalci, igralci in podporniki filma smo si ogledali rezultat skupnega vloženega truda, izvedeli več o slovenski zgodovini, večer pa se je zaključil ob prijetnem druženju in deljenju vtisov.

3. marca je film ugledal luč sveta na našem YouTube kanalu. Spletno premiero si je ogledalo rekordno število gledalcev in vtisi so izjemno pozitivni. Veseli smo, da smo dosegli rekordno število gledalcev, in sicer toliko, da bi dvorano Stožice napolnili kar dvakrat.

To nam kaže in nas vadihuje, da su ljudje želijo takih zgodb. S filmom Nebesa pod Triglavom smo predstavili le delček večplastne celote. Menimo, da je pomembno, da se o temah, ki so tako pomembno izoblikovale identiteto našega naroda, pogovarjamo, jih raziskujemo in razčiščujemo. Zato upamo, da bomo v prihodnosti imeli možnost posneti filmsko trilogijo, ki bo povedala zgodbe, ki so ostale v senci zgodovine. Pomagajte nam uresničiti našo vizijo tako, da finančno podprete našo produkcijo.

Studio Siposh