Sodelovanje v žiriji na filmskem festivalu v Nemčiji

V Oberhausnu v Nemčiji je med 26. aprilom in 1. majem 2023 potekal 69. Mednarodni festival kratkega filma (International Short Film Festival Oberhausen). Organizacija SIGNIS, v katero je vključena tudi Slovenska škofovska konferenca, je k sodelovanju v ekumenski žiriji* za mladinske filme povabila članico Studia Siposh.

Prvi dan v Oberhausnu se je začel s prevzemom akreditacije in nadaljeval s sprehodom med najpomembnejšima lokacijama festivala, kino dvorano Lichtburg, kjer so potekale projekcije, ter staro tovarno, spremenjeno v kulturni center Altemberg, namenjeno večernemu festivalskemu programu in splošnemu druženju.

Člane žirije je na uvodnem sestanku pozdravil Alexander Bothe iz Nemške škofovske konference. Povedal je, da na letošnjem festivalu prvič sodeluje tudi ekumenska žirija za mladinske filme! V prihodnjih dneh si je žirija, ki sta jo sestavljala še Anna Grebe iz Berlina in Maxime Pouyanne iz Toulousea, ogledala 36 kratkih filmov, namenjenih starostnim skupinam od 3 do 16 let.

Obisk Oberhausna v času festivala kratkega filma je za vse filmoljube nedvomno dobra izbira, saj mesto ponuja ravno prav dodatnih aktivnosti za krajše premore med spremljanjem barvitega festivalskega programa.

Mesto je majhno, če bi ga primerjali s slovenskimi, bi lahko rekli, da ima zgodovinsko-industrijske vzporednice z Jesenicami. Zaradi pestrosti prebivalcev iz različnih etničnih skupin pa daje vtis malega stičišča sveta. Ljudje se radi zbirajo na ulicah pred vhodi v stanovanjske objekte, kjer klepetajo in se družijo.

Čeprav se domačini najraje pohvalijo z velikanskim nakupovalnim centrom CentrO, ima mesto kar nekaj kvalitetnejših vsebin, ki jih lahko postreže obiskovalcem. Izredno zanimiv je Gasometer, star plinski stolp, spremenjen v interaktivno galerijo, ki poudarja pomembnost ohranjanja narave, ponuja pa še VR izkušnjo deževnega gozda, velikansko tridimenzionalno zemeljsko oblo ter čudovit razgled na mesto z vrha stolpa.

Vreden ogleda je tudi akvarij Sea Life, pa Kaisergarten park s svojim posebnim mostom Slinky Springs to Fame. Mesto ima tudi nekaj krasnih arhitekturnih poslastic, ki se obiskovalcu nepričakovano pojavijo pred očmi med sprehodom po mestu. Nakupovalni center pa ... zaradi množice nakupovalcev, ki na navaden delovni dan presega tipično decembrsko norijo v BTC-ju, ni preveč prijetna izkušnja.  

Dnevi so hitro minili in že je prišel čas, ko se je bilo treba odločiti o najboljšem filmu. Žirija je svojo nalogo opravila kar po študentsko, na tleh pod toplim pomladnim soncem in le nekaj metrov proč od ušes filmskih ustvarjalcev v altemberški kavarni.

Za slovesno podelitev nagrad so se najbolj uredili člani otroške žirije, otroci iz oberhausenskih šol. V glamurju so nedvomno presegali vse režiserje in igralce. Po sprehodu po črni preprogi in ob melodijah saksofona, je hitro nastopil čas za razglasitev nagrad.

Žirija za mladinske filme je enotno odločila, da nagrado podeli francoskemu filmu Le Jour de gloire, v režiji Romualda Rodriguesa Andradea in Ludovica Aklila Piettea. Film sledi skupini mladih fantov, ki želijo izboljšati kvaliteto življenja v svoji soseski a se soočijo z odraslim političnim svetom, kjer dobre ideje niso dovolj za uspeh. Denarno nagrado 1500 € sta donirali Nemška škofovska konferenca in Protestantska cerkev Oberhausen.

URADNA OBRAZLOŽITEV ZMAGOVALCA

20-year-old Kamel and his friends have a plan: They want to make their city a place worth living in for everybody. But they are faced with the harshness of an adult world where good ideas are not enough to succeed. When they are dismissed as unimportant, they do not lose hope and are determined to fight for a better tomorrow. Le Jour de gloire impressively depicts an obviously relevant issue for children and young people in times of multiple crises: How to participate in society while being marginalized due to their age, their social background, or their lack of political experience? We see how family can be both helpful and destructive at the same time for young people trying to establish themselves – and how solidarity overcomes personal needs. The well-executed script, the outstanding acting, and the ability of telling a universal yet complex story through a seemingly small event convinced the jury as much as young Kamel is convinced of community organizing as a means towards self-efficacy.

 

*Ekumenska žirija pod okriljem Signisa in Interfilma sodeluje na mnogih priznanih filmskih festivalih, med drugim v Cannesu in na Berlinalu. Njena naloga je podeliti nagrado filmu, ki je presežek v umetniško-ustvarjalnem pogledu, poleg tega pa razmišlja o vrednotah, zapisanih v evangeliju.

Studio Siposh